ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», οι ωφελούμενες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε εργασιακά είτε να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις, ανάγκες ή να ξεκουραστούν, μιας και το ΚΔΑΠ- μεΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00πμ έως τις 16:00μμ.
Με γνώμονα πάντα τη θετική παρέμβαση το ΚΔΑΠ- μεΑ προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο, άτομο, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματος.
Σκοποί του προγράμματος είναι:
Η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρίες, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη των οικογενειών τους και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους
Προσφερόμενες υπηρεσίες:
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, μελετώντας τις ανάγκες της κάθε οικογένειας και του κάθε παιδιού/ νέου ξεχωριστά, παρέχει υπηρεσίες όπως:
• μεταφορά των ατόμων προς και από το κέντρο
• εξειδικευμένη παρέμβαση στις ελλείψεις, δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί/ άτομο
• ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
• ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και ένταξη στην τοπική κοινωνία (ψώνια στη λαϊκή αγορά, super- market, έξοδος σε καφετέριες, εστιατόρια, εκδρομές, παραμονή στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητρόπολης)
• υποστήριξη οικογένειας (πραγματοποιούνται συναντήσεις «ομάδα στήριξης» για τους γονείς των παιδιών/ατόμων)
Το κέντρο μας στελεχώνεται από:
Ψυχολόγο/ Υπεύθυνη του κέντρου
Φυσικοθεραπευτή
Εργοθεραπευτή
Εκπαιδευτή τεχνικό ξυλουργικών εργασιών
Κοινωνικό Φροντιστή και
Βοηθητικό Προσωπικό
Ενισχύουμε την αυτονομία, δίνοντας έμφαση στις βασικές δεξιότητες της ζωής. Οι κύριοι τομείς είναι:
 αυτοεξυπηρέτηση : εκπαίδευση στην τουαλέτα, άσκηση στην ατομική καθαριότητα και στο ντύσιμο
 μαγειρική : άσκηση στην παραγωγή απλών φαγητών και γλυκών, γνώσεις για τα τρόφιμα, καθαριότητα, χρησιμοποίηση σκευών και συσκευών κουζίνας
 κηπουρική: φύτευση και φροντίδα εποχιακών λαχανικών
 κυκλοφοριακή αγωγή: άσκηση στον προσανατολισμό, στις αγορές από τα καταστήματα και σε κοινωνικούς χώρους
 εκμάθηση σχολικών γνώσεων: ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, εξοικείωση με τον Η/Υ μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων
 κοινωνικά μαθήματα: ανάπτυξη βασικών εννοιών και κοινωνικών γνώσεων σε θέματα όπως κυκλοφορία, κίνδυνοι στο σπίτι, υγιεινή του σώματος
 άσκηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων: ανάπτυξη των δεξιοτήτων στην επικοινωνία και στην κοινωνική συναλλαγή μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων
 δημιουργική απασχόληση: δημιουργία κατασκευών από ξύλο, χαρτόνι, πηλό κα
 εξωτερικά ψυχαγωγικά προγράμματα: εκδρομές, επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής, συμμετοχή σε τοπικά δρώμενα, διοργάνωση γιορτών που δίνουν την ευκαιρία άσκησης σε κοινωνικές δεξιότητες
 πρόγραμμα γυμναστικής- φυσικοθεραπείας
 πρόγραμμα εργοθεραπείας

Το ΚΔΑΠ-μεΑ του δήμου μας, όντας μια δομή που δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑμεΑ όπου στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα και δυσκολίες που εντοπίζονται στους κόλπους της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ωφελούμενων και να βελτιώνει τις υπηρεσίες του και βρίσκεται σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθημερινά 8:00πμ- 16:00μμ στο τηλ. 27340- 47340 κα. Ισμυρνιόγλου Ιωάννα

 

ΚΔΑΠ

Γενικός σκοπός
Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να συμβάλλει στη δημιουργική απασχόληση παιδιών και στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι , τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους , να ψυχαγωγηθούν , να καλλιεργήσουν τις αισθητικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες, να εκφράσουν την φαντασία τους, να εξερευνήσουν τα ταλέντα τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και την έκφραση των συναισθημάτων τους.
Παράλληλα απαντά στη σύγχρονη ανάγκη των γονέων για απασχόληση των παιδιών σ’ ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό.
Στο Κ.Δ.Α.Π. Μολάων λειτουργούν:
-Εργαστήρι Εικαστικών και Ζωγραφικής
-Εργαστήρι Κατασκευών, Θεατρικού Παιχνιδιού και Κουκλοθεάτρου
-Εργαστήρι Μουσικής
-Εργαστήρι Γυμναστικής και Χορού

Σε ποιους απευθύνεται:
Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός σχολικού ωραρίου με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Κ.Δ.Α.Π. λειτουργεί απογευματινές ώρες ενώ μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς το Κ.Δ.Α.Π. λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες.
Προτεραιότητα για την κατοχύρωση θέσεων έχουν οι οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια (παιδιά άνεργων μητέρων, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, με προβλήματα υγείας, κ.α.).

Στελεχώνεται:
– 1 Γυμνάστρια
– 1 Νηπιαγωγό
– 1 Μουσικό
– 1 Ζωγράφο
– 1 Καθαρίστρια

-Παρέχονται υπηρεσίες σε 50 παιδιά τα οποία απασχολούνται στο Κέντρο με συχνότητα καθημερινή έως εβδομαδιαία ανάλογα με τις ανάγκες και το προσωπικό καθημερινό πρόγραμμα του κάθε παιδιού.

Πως μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες:
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες από το γραφείο του Κ.Δ.Α.Π. που στεγάζεται στη Μαθητική Εστία (Οικοτροφείο) και βρίσκεται στους Μολάους , είτε προσωπικά, είτε στο τηλέφωνο: 2732022479